Haluatko kokea merkityksellisempää elämää? Jos vastaat kyllä, ohessa askeleet kohti Sinua itseäsi

Läsnäolon lisäämisen kautta saamme kokea elämän merkityksellisyyttä.
Se, mitä sinä koet ja mitä tunnet, sillä on merkitystä. Sinulla on merkitys. Läsnäolo on tila, jossa tunteet ja kokemukset sallitaan ja kohdataan arvostelematta. Läsnäolossa tunteille on tilaa nousta sellaisenaan, ilman, että yrittäisimme muuttaa kokemuksia toisenlaisiksi, järkeistää niitä tai päästä tunteista tai kokemuksista eroon.

Kun koet tyytymättömyyttä itseäsi kohtaan – olennaista on kohdata tuo tyytymättömyyden tunne sinussa itsessäsi. Vain tunteen kohtaamalla voit vapautua sen vallasta. Tunteet, joita emme kohtaa vievät meiltä voimaa, usein tiedostamattamme. Siksi on tärkeää, että kohtaamme avoimesti tunteita, joita koemme. Tunteet ovat tienviittoja ja läsnäolon harjoittaminen avaa tilaa tunteiden uudenlaiselle kohtaamiselle.

Läsnäolo on:

  • tälle hetkelle antautumista
  • tämän hetken autenttista kokemista
  • tämän hetken äärelle pysähtymistä, sen aistimista ja havaitsemista, mitä on juuri nyt
  • mielen tasolta, asioiden ymmärtämisestä, saapumista tähän hetkeen, omaan kehoon ja kehon aistimuksiin

Yksi elämän paradoksi on pysähtymisessä, tälle hetkelle antautumisessa. Vain itsellesi, elämällesi antautumalla voit kokea sisäistä rauhaa. Tila, jota me kaikki yritämme jatkuvalla hakemisella, menemisellä ja tekemisellä saavuttaa, onkin tässä. Sisäinen rauha, löytyy lähempää kuin uskotkaan, sinusta itsestäsi. Tilasta olla ja kokea.



Läsnäolon ABC

Kohtaa itsesi – koe läsnäolon voima


A) Tähän hetkeen laskeutuminen:

Päätä itsellesi sopiva aika esim. 3-7min. Valitse rauhallinen tila, jossa voit antaa huomion levätä itsessäsi, omassa kokemuksessasi. Valitse istuma-asento, jossa pystyt istumaan hetken ajan rauhassa, selkä suorassa joko esim. lattialla risti-istunnassa tai tuolilla istuen. Tuolilla istuen on hyvä idea irrottaa selkää hieman selkänojasta, niin, että tunnet pakarat vasten tuolia ja jalanpohjat tukevasti vasten lattiaa. Jos valitset istuutua lattialle risti-istuntaan hyvä idea voi olla kääriä esim. vilttiä pakaroiden alle, jotta pää, niska ja selkäranka asettuvat suoraan linjaan suhteessa toisiinsa.

B) Tietoinen hengittäminen

Kun olet valinnut itsellesi sopivan istuma-asennon. Tuo huomio kehoosi. Tunne kehon paino alustaa vasten. Tunne tuolin/ lattian tuki. Kokeile pystytkö rentouttamaan kehoa ja todella tuntemaan alustan tuen pakaroitasi vasten. Sulje silmät, jos se tuntuu sinulle mahdolliselta.
Hengitä ensin rauhassa muutama kerta sisään ja ulos, mitään muuttamatta.

Tämän jälkeen aisti sisäänhengitys ja uloshengitys kokemuksessasi.
Miltä sisäänhengitys tuntuu, entä uloshengitys? Voisitko antaa huomiosi levätä vatsan ja rintakehän alueella. Tunne, miten vatsan- ja rintakehän alue liikkuvat, kun hengität rauhassa sisään ja ulos? Halutessasi voit asettaa vasemman kämmenen sydämen alueelle ja oikean kämmenen vatsan päälle lisäämään yhteyden tunnetta itseesi, hengitykseesi. Tunne sydämenalue kämmenesi alla ja tunne, miten oma arvokas elämä
virtaa kehossasi, omassa kokemuksessa. Aisti, tunne ja hengitä. 

C) Yhteyden luominen

Tietoinen hengitys avaa yhteyttä sinuun itseesi, yhteyttä tähän hetkeen. Jatka tietoista hengitystä omaan, itsellesi sopivaan rytmiin. Tämän jälkeen luo tietoisesti yhteys kehoosi.  Aisti, tunne ja havaitse mitä kehossasi, omassa kokemuksessasi tapahtuu. Voisitko olla utelias siitä, mitä tuntemuksia koet jaloissa, mitä käsivarsissa? Miltä selkäsi tuntuu, entä vatsan alue? Tuntemuksia ääneen sanoittamalla lisäät yhteyden kokemusta itseesi ja teet näkyväksi sitä, mitä koet, mitä tunnet.

Itsetuntemus tarkoittaa konkreettisesti itsesi tuntemista. Järkeilyn sijaan tunteiden kohtaamista ja kokemista. Hyvä tapa lisätä itsetuntemusta on luoda yhteyttä omaan kehoon ja sanoittaa omaa kokemusta ääneen. Kehon skannaaminen, kokemusten ääneen sanoittaminen voi näyttää esimerkiksi seuraavalta, riippuen siitä, mitä milloinkin koemme. 

”Jalkapohjissa koen väreilyä, selän alueella, etenkin alaselässä tuntuu kireyttä, vatsan alueella voin tuntea jännityksen ja silmien alueella väsymyksen, silmät tuntuvat kuivilta ja niitä tuntuu juuri nyt haastavalta pitää auki.”


Harjoituksen tekeminen voi ensin alkuun turhauttaa, ihmetyttää tai vaikka huvittaa. Anna tämän kaiken tapahtua ja ole utelias siitä, mitä sinä koet. Itsetuntemuksen lisääntyessä lisäämme tietoisuutta omista toimintatavoista, ajatus- ja käyttäytymismalleista. Hiljalleen meille alkaa käydä selväksi, esim. miten suhtaudumme uusiin, itselle vieraisiin asioihin tai miten toimimme, kun koemme jännitystä, epävarmuutta tai pelkoa.

Itsetuntemus avaa yhteyden sinuun ja on matka, jonka myötä elämäsi avautuu uudella tapaa, sen sijaan, että kulkisit ja toimisit maailmassa aina samaa kaavaa noudattaen, samalla automaatiolla. Uskalla kiinnostua sinusta. Uteliaisuus sinua itseäsi kohtaan lisää uteliaisuutta elämääsi kohtaan. Sisäisentyön ainutlaatuisuus on siinä, ettei kukaan muu voi tehdä työtä puolestasi, ei valita Sinua, tutustumista sinuun itseesi. Sinulla on kädessäsi avaimet, joilla lisätä itsetuntemusta ja sen myötä kokea ja elää merkityksellistä elämää. Se valitsetko käyttää näitä avaimia, on valinta, jonka vain sinä itse voit päättää tehdä.

Läsnäolo on tie merkityksellisen elämän kokemiseen. Sen sijaan, että toivoisimme olevamme jotain muuta tai aina jossain muualla. Alamme hiljalleen hyväksyen kohdata sitä, mitä on tässä. Ja aina uudelleen tässä. Paluu yhteyteen tapahtuu aina tämän hetken, läsnäolon kautta.

Author: Päivi